Úplně první věc, kterou si musíme uvědomit je, jestli chceme okrasnou zahradu, květinovou nebo na ni budeme něco užitečného pěstovat. Všechno má své výhody i nevýhody. Jestli tedy nepatříte mezi milovníky práce a rýpaní se v zemi, tak asi nebude dobré si pořídit zeleninové záhony, ale vždycky si jde vybrat plodiny, o které není těžké pečovat. Nebo jestli chcete mít oboje, vždy jde důmyslně zahrada rozdělit na části dle použití.sklizeň

Kvalita půdy

Když se rozhodneme zahradu použít k pěstování, není od věci se podívat na pár detailů, které by mohli vaše výsledky ovlivnit.
Slunce – pro půdu je potřebný dostatek tepla a slunečního svitu, aby byla dostatečně úrodná. Tak se pokuste nesadit do temných míst.
Humus – úrodnost jde zvýšit s hnojením
pH půdy – než začneme cokoliv dělat, měli bychom se podívat na složení půdy.  Půda by měla být mírně kyselá až neutrální, což vyhovuje většině plodin.
Dostatek vláhy– jestli chceme, aby nám něco vyrostlo, půda musí zadržovat vodu
Zkvalitnění půdy ale můžeme ovlivnit i my sami a to střídáním plodin, zeleným hnojením, vápněním kyselé půdy…
Jestli jste si postavili dům a chcete svoji zahradu zkvalitnit, stačí, než začnete cokoliv pěstovat zasadit první rok hrách nebo jinou luštěninu a tu pak zarýt a promíchat se spodní vrstvou a zaručeně tím obohatíte půdu.

Zahradní stavby

Mezi takové stavbu může patřit altán nebo jen kryté posezení. Díky pevným materiálům (hliník, kov, cihly) a krásným prvkem (sklo, dřevo) můžeme naši zahradu obohatit o menší stavbu, kterou ale můžeme využít i prakticky. Při letních akcích nebo posezení s rodinou jako byste tohle místo našli.
Skleník je ideální místo jestli chcete pěstovat exotické květiny nebo rostliny náchylné na teplo.
Zimní zahrada je také příjemným místem, které připomíná druhou zahradu, ale také je to rozšíření budovy a místo ideální pro odpočinek.cesta zahradou

Cestičky

Jestli si zbytečně nechte šlapat na trávník, tak si položte stezku prolínající zahradou.  Můžete použít tvrdé (cihly, žula, beton) nebo měkké materiály (dřevo, písek, štěrk).

Last modified: 23. 3. 2020

Author